پولیپ بینی
پولیپ بینی نوعی توده نرم می باشد که در مسیرهای تنفسی به وجود آمده و بدون درد می باشد، دکتر سوسن سکوتی ، بهترین جراح بینی در تهران در این مقاله قصد دارند درباره این عارضه توضیحاتی را ارائه دهند. احتمال بروز این بیماری در کودکان و همچنین بزرگسالان امکان پذیر است و سن مشخصی ندارد.
چه افرادی بیشتر در معرض ابتلا به پولیپ بینی هستند ؟
- کودکان : برخی از کودکان که دچار بیماری های نظیر سینوزیت مزمن ، آسم ، اختلالات تنفسی و زکام هستند. به نسبت دیگر هم سن و سال های خود تعداد بیشتری درگیر بیماری پولیپ خواهند شد.
- میانسالان : این عارضه به طور عمده در سنین 40 سالگی به بعد رایج و متداول است.
- بانوان : تعداد بیشتری از خانم ها به نسبت مردان به این عارضه مبتلا می شوند.
علل ایجاد پولیپ بینی
تاکنون دلیلی قطعی ، دالّ بر ابتلا به پوليپ بيني ارائه نشده است و علت ایجاد آن هنوز مشخص نیست. اگرچه به جرات می توان اذعان کرد که عفونت ها و التهابات مزمن داخل بینی از اصلی ترین علل پیدایش پوليپ بيني می باشند. لازم به ذکر است که پوليپ بيني در میان آقایان شیوع بیشتری دارد و احتمال تشکیل آن در افراد مبتلا به آبریزش بینی آلرژیک و افرادی که دچار آسم هستند در مقایسه با دیگر افراد بیشتر است.
علائم پولیپ بینی
در موارد بسیاری ، پوليپ بيني در اثر حساسیت و آلرژی بینی نمود می یابد و احتمال دارد با سایر حساسیت ها اعم از حساسیت های پوستی و آسم همراه باشد. حساسیت ، منجر به تورم مخاط بینی می شود و تدریجا به یک بافت اضافی تبدیل شده و داخل بینی و همچنین سینوس ها را احاطه می کند و به مرور زمان اندازه آن افزایش می یابد. معمولا افراد مبتلا به پولیپ بینی با موارد ذیل مواجه هستند :
- انسداد تنفسی
- تنفس از راه دهان
- خشکی گلو
- بد خوابی
- آبریزش بینی مداوم
- گرفتگی بینی
- سردرد
- کاهش بویایی
- خونریزی بینی
- خرخرکردن در هنگام خواب
تشخیص پولیپ بینی چگونه است ؟
خوشبختانه این بیماری از طریق معاینه بالینی به سهولت ، قابل تشخیص می باشد. به نحوی که پس از معاینه داخل بینی بسیاری از افرادی که گمان می کنند دچار پولیپ بینی بوده و از این رو با انسداد تنفسی مواجه هستند ؛ هیچ گونه علائمی که وجود پوليپ بيني را ثابت کند در بینی آن ها دیده نمی شود و دلیل انسداد مجاری تنفسی آن ها عمدتا مربوط به تورم شاخک های تحتانی بینی می باشد.
درمان پولیپ بینی
توجه داشته باشید از آن جا که غالبا پوليپ بيني از داخل سینوس ها نشأت می گیرد ، نباید تنها به خارج کردن پولیپ بسنده کرد ، چرا که در این صورت احتمال بازگشت آن افزایش می یابد. لذا می بایست علاوه بر خارج کردن پولیپ ، داخل سینوس ها را نیز به طور کامل از پولیپ ، پاکسازی کرد. لازم به ذکر است که پوليپ بيني از داخل حفره های بینی برداشته می شود ، از این رو بر روی بینی یا صورت بیمار ، هیچ گونه برشی ایجاد نخواهد شد. از آن جا که عموما این بیماری با سینوزیت همراه است ، امکان انجام جراحی پولیپ بینی و آندوسکوپی سینوس به طور همزمان وجود دارد.
برای درمان پولیپ بینی ، چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد ؟
به طور کلی انسداد بینی می تواند به علل مختلفی از قبیل انحراف بینی ، التهاب غشای داخلی بینی اتفاق بیفتد. در صورتی که انسداد بینی شدید باشد ، حتما باید جهت تشخیص علت و همچنین درمان آن به پزشک مراجعه کرد. همانطور که پیشتر ذکر شد ، این بیماری با یک معاینه ساده بالینی به راحتی تشخیص داده می شود. پس از تشخیص پوليپ بيني توسط پزشک ، ایشان جهت شروع پروسه درمان ، بیمار را به متخصص گوش و حلق و بینی ارجاع می دهند.
درمان پولیپ بینی در نگاهی کوتاه
کارآمدترین و موثرترین روش برای درمان پوليپ بيني ، جراحی پولیپ می باشد. به طوری که چنانچه اندازه پولیپ به حدی برسد که به انسداد مجاری تنفسی بیانجامد ، تنها راه درمان آن انجام جراحی پولیپ می باشد. البته لازم به ذکر است که پزشک متخصص پیش از اقدام به جراحی پولیپ ؛ جهت اطمینان از وجود پولیپ ، تصویر برداری سی تی اسکن از بینی و سینوس های بیمار را درخواست می کند.
جراحی پولیپ چگونه انجام می شود ؟
یکی از روش های درمان پولیپ بینی ، جراحی به کمک دستگاه آندوسکوپ است. این دستگاه که بر روی آن دوربین خاصی تعبیه شده است ، از طریق مجرای تنفسی وارد بینی بیمار می شود. مراحل عمل پولیپ بینی با این روش به شرح زیر است :
آماده سازی بیمار : بدیهی است که مرحله اول برای شروع این پروسه درمانی ، آماده سازی بیمار و ارزیابی شرایط فیزیکی او می باشد . به طور کلی فرد باید از مصرف داروهایی نظیر آسپرین که ممکن است خطر خونریزی را افزایش دهد خودداری کند.
بیهوشی : مرحله دوم شامل این است که بیمار باید برای انجام جراحی ، تحت بیهوشی قرار بگیرد تا در حین جراحی متوجه هیچ گونه دردی نشود.
انجام عمل : پس از بیهوشی ، آندوسکوپ به همراه دوربین و ابزار جراحی ، وارد بینی بیمار شده و پزشک با استفاده از دوربین ، تصاویر دقیقی از توده ها و اندازه ان ها را مشاهده خواهد کرد و سپس با استفاده از ابزار خاص ، پولیپ را از داخل بینی بیمار برداشته یا برش می دهد.
پایان عمل : پس از برداشتن پولیپ یا انجام هرگونه اقدامات پزشکی دیگر، آندوسکوپ از بینی خارج شده و محل عمل تمیز و بسته می شود.
نقاهت : پس از اتمام عمل ، بیمار به بخش منتقل شده و تحت نظر پزشک و پرستاران قرار می گیرد تا هرگونه عوارض مربوط به دارو بیهوشی از بین برود.
در مواردی که نیاز باشد تا بافت پولیپ از داخل سینوس ها برداشته شود ، پزشک نیز با استفاده از روش های جراحی پیشرفته این کار را انجام می دهد ، در نتیجه نگران این موضوع نباشید.
آیا جراحی پولیپ خطرناک است ؟
در صورتی که این جراحی به درستی و با دقت انجام نشود ، ممکن است که جداره بینی آسیب ببیند و این اتفاق می تواند منجر به ریسک خونریزی بینی شود. پزشک متخصص باید مهارت کافی در وارد کردن آندوسکوپ به بینی بیمار را داشته باشد ، چرا که ورود نادرست این دستگاه می تواند برای چشم و عضلات آن ایجاد خطر نماید و آن ها را در معرض آسیب قرار دهد. باید خاطر نشان نمود که احتمال به وقوع پیوستن موارد مذکور ، بسیار نادر است و پزشک به کمک دستگاه سی تی اسکن از رخداد چنین اتفاقاتی جلوگیری به عمل می آورد.
هزینه عمل پولیپ بینی چقدر می باشد ؟
هزینه عمل پوليپ بيني به دلیل اینکه جزء جراحی های درمانی است شامل بیمه می شود.
آیا پولیپ بینی دوباره رشد می کند ؟
به صورت دقیق نمی توان گفت که با برداشتن پولیپ می توان برای همیشه از رشد مجدد آن جلوگیری کرد ، چرا که امکان رشد دوباره آن پس از چند سال وجود دارد. البته در صورت برگشت پولیپ ، امکان جراحی مجدد پوليپ بيني وجود دارد. باید توجه داشت که گاهی مواقع ، استفاده منظم از اسپری های استروئیدی بینی در پیشگیری از عود پوليپ بيني موثر است.
جلوگیری از ابتلا به پولیپ بینی :
با رعایت نگاتی که در ادامه به شما گفته می شود ، می توانید از برگشت پذیری و تکرار مجدد پولیپ بینی ، تا حد زیادی پیشگیری کنید :
مدیریت آسم و آلرژی : دکتر در پی روش های درمان و بهبود برخی نکات و توصیه ها را در ارتباط با مقابله از تکرار مجدد پولیپ ، به شما ارائه خواهد کرد. بهتر است که با رعایت مراقبت های بعد از درمان زمینه ساز ممانعت از عود شدن بیماری را فراهم سازید.
پیشگیری از قرار گرفتن در مقابل تحریک کننده های بینی : بایستی بعد از درمان جلوگیری کنید از تحریک مجدد بینی ، زیرا این امر باعث می گردد شرایط بیماری پولیپ بینی برای فرد مجدد تکرار گردد.
رعایت نکات بهداشتی : در پی درمان و بهبود کامل بهتر است که در مرطوب نگه داشتن فضای خانه کوشا باشید که این امر خود سبب پیشگیری از بروز مجدد پولیپ خواهد شد. با آب و نمک بهتر است که بینی خود را شستشو دهید که رعایت نکات بهداشتی یکی از بهترین مراقبت های کنترل شونده جهت مقابله با تکرار دوباره این مریضی خواهد بود.
استفاده از شوینده های مخصوص : جهت بهتر شدن جریان مخاط بین و پاکسازی آن از انواع آلودگی ها و دیگر محرک های موجود بهتر است که استفاده از شوینده های مفید و مخصوص را پیگیری کنید.